Iris is gediplomeerd meubelmaker werkt veelal in opdracht door het maken van haar vaste collectie met meubels.

Als gediplomeerd docent is het overdragen van kennis, enthousiasmeren en vooral trots zijn je kunnen een enorme bron van energie voor Iris. Houtdraaien is een super mooie techniek om te leren. Iris leert je graag hoe je kunt houtdraaien en elke uitdaging van een cursist of deelnemer van Iris haar houtdraaigroep neemt ze graag aan om de grens van ons kunnen te verleggen. Het mooie hiervan is dan je werkt met inlandshout.

Om nog meer mensen in contact te brengen met het ambacht houtbewerken organiseert Iris het Woodfestival in haar eigen tuin/bos. Gastdocenten komen gedurende een weekend houtbewerkingsworkshops geven. Iedereen kan overnachten. 

Daarnaast organiseert Iris het 1Boom project om ook exposities te kunnen laten plaats vinden door Nederland om te laten zien dat hout mooi en belangrijk is en geen werpwerpmateriaal. 

In 2021 heeft Iris deelgenomen aan de expositie Kunst & Kunststof in het museum De Domijnen in Sittard. Hier heeft ze het statement gemaakt “Nature, please don’t leave us alone with the Humans!”. Een statement waar Iris mee de mensen wil laten nadenken over hun relatie met de natuur. 

Voor het 1Boom project gaat Iris hele grote gebruiksobjecten maken waarin jij je als volwassen je weer even kunt gedragen als spelend kind. Als tweede thema maakt Iris een verzameling van een heleboel kleine houtdraaiwerkstukken die gezamenlijk een nieuw object worden. De werkstukken worden uit de takken gehaald. Taken zijn voor velen het afval en wat kun je daar mee? Afval is nooit afval, want je kunt er altijd nog iets uit halen. Daarom zal de combinatie van deze kleine werkstukken gecombineerd met techniek een sprankelend object worden van groot formaat.   

  • Gediplomeerd meubelmaker
  • Lid van Radius de landelijke houtdraaivereniging en een eigen afdeling in Zuid-Limburg genoemd de Zuiderling.
  • Organisator van het 1Boom project
  • Organisator van www.woodfestival.nl
  • Eigenaar van technisch productvormgevers studio www.lavenhofje.nl waar workshops en cursussen verzorgt worden. Maar ook een eigen collectie met meubels gemaakt worden sinds 2002. En een eigen collectie machines voor scholen om plastic te recyclen.
  • Docent technologie MBO
  • www.irislaven.com