you can find this page online at www.websiteurlhere.com/page.html
skip to content

1boom

De 1BOOM eik

27 november 2012

Kunstproject promoot veelzijdigheid inlands hout

Stichting Vormgeving in Hout, in samenwerking met de Unie van Bosgroepen en Landgoed Middachten, heeft definitief ja gezegd tegen het project 1boom. 1boom is een project waarbij een groot aantal vormgevers en kunstenaars een grote verscheidenheid aan producten en objecten laat zien, gemaakt van één boom. Die producten en objecten zullen in een rondreizende expositie vanaf najaar 2014 op tal van plaatsen in Nederland te zien zijn.

1boom is een prachtige grote zomereik. Hij staat nu in het bos van Kasteel Middachten, tussen Dieren en Rheden. Op een mooie, heldere dag in de komende winter zal hij geveld en verzaagd worden. Vormgevers en ambachtskunstenaars verwerken de komende twee jaar het hout van deze eik, maar ook de bladeren, takken, schors en zaagsel tot spraakmakende producten.
1BOOM wil laten zien hoe belangrijk hout en bomen voor ons zijn, hoe belangrijk het is dat hout goed kan groeien, en hoeveel functionele en kunstzinnige dingen we kunnen maken van één boom. 1boom verbeeldt de waarde van onze bomen en het belang van goed bosbeheer.

Naar Engels voorbeeld
1boom is gebaseerd op het project OneTree dat begon in 1998, toen een grote eik werd gekapt in de National Trust landgoed van Tatton Park in Cheshire, Engeland. Alle onderdelen werden verdeeld onder een groot aantal geselecteerde kunstenaars en ambachtslieden, die hun werk uiteindelijk samen tentoonstelden tijdens een rondreizende expositie.
De doelstellingen waren:
· Het publieke bewustzijn van de waarde van bomen als een hulpbron te verhogen.
· Kunsten en ambachten in Groot-Brittannië te promoten.
· Hout promoten als mooi en veelzijdig materiaal.
Het project was een spectaculair succes. Meer dan 100.000 mensen bezochten de tentoonstelling van 75 kunstenaars.
De Unie van Bosgroepen heeft het project in 2009 naar Nederland gehaald en het voorwerk gedaan. De Stichting Vormgeving in Hout was bereid haar medewerking aan het initiatief te verlenen als er genoeg belangstelling voor deelname door vormgevers en ambachtskunstenaars zou zijn. Tot 1 november 2012 konden zij zich aanmelden. Bijna 100 mensen gaven hun belangstelling aan; genoeg om door te gaan.

Selectie
Begin december 2012 buigt een selectiecommissie bestaande uit Maria van Kesteren, houtdraaister, Toon Kort, directeur Centrum Beeldende Kunsten Utrecht, Ben Huisman, directeur Unie van Bosgroepen, Catharina Hoogterp, galeriehouder galerie Eewal, en Roel Krooshof, ontwerper, zich over de aanmeldingen. Zij kijken naar kwaliteit, diversiteit, originaliteit, uitdragen van de boodschap enz.
Na de selectie en het vellen van de boom wordt het hout, de takken, het blad, de schors en het zaagsel verdeeld onder de kunstenaars. Zij hebben dan een kleine twee jaar om hun werk te maken. Dat is nodig omdat voor veel producten het hout eerst moet drogen. In oktober 2014 exposeren zij voor het eerst samen op Fort Vechten.

Volg 1boom
Van het wordingsproces en het resultaat wordt een boek gemaakt dat tijdens de expositie op Fort Vechten gepresenteerd zal worden.

back to top