you can find this page online at www.websiteurlhere.com/page.html
skip to content

1BOOM

De 1BOOM eik

27 maart 2013

Met vellen eik start houtproject 1boom

Op 27 maart is een 190 jaar oude zomereik geveld als start van project 1boom. De eik is door landgoed Middachten in De Steeg geschonken.

Project 1boom toont de duurzame kringloop van bosbeheer, houtoogst en de veelzijdige verwerking van inlands hout. Project 1boom wil laten zien hoe belangrijk hout en bomen voor ons zijn, hoe belangrijk het is dat hout goed kan groeien, en hoeveel functionele en kunstzinnige dingen we kunnen maken van één boom. Ongeveer 75 ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars doen na selectie mee aan het project.

Nu sponsor Kipp Bosbouw uit Hemmen de boom in het kwetsbare Kooibos geveld heeft, zal een andere sponsor, houtzagerij Hengeveld uit Stroe, de boom in platen en blokken zagen. Dit gebeurt volgens de opgave van de deelnemers. Zij verwerken de komende twee jaar alle delen van de boom tot een rijk scala aan producten. Die twee jaar zijn met name nodig om het hout te laten drogen. Vervolgens gaan de makers aan de slag met hun ontwerp. Vanaf oktober 2014 zullen de resultaten tentoongesteld worden.

Het hele traject van eik naar eindproduct zal te zijner tijd worden gedocumenteerd in een boek. Gedurende het project kan het publiek zich via de website (www.1boom.nl) en social media informeren over de voortgang.

Project 1boom, naar Engels voorbeeld, wordt georganiseerd door Stichting Vormgeving in Hout in samenwerking met de Unie van Bosgroepen en Landgoed Middachten.

back to top