you can find this page online at www.websiteurlhere.com/page.html
skip to content

1boom

De 1BOOM eik

One tree, het moederproject in Engeland

OneTree is gebaseerd op een project dat begon in 1998, toen een grote eik werd gekapt in de National Trust landgoed van Tatton Park in Cheshire, Engeland. Een volwassen inlandse eik werd gekapt en alle onderdelen werden verdeeld onder een groot aantal geselecteerde kunstenaars en ambachtslieden, die hun werk uiteindelijk samen tentoonstelden tijdens een rondreizende expositie.
De doelstellingen waren:
1. Om het publieke bewustzijn van de waarde van bomen als een hulpbron te
verhogen.
2. Om de kunsten en ambachten in Groot-Brittannië te promoten.
3. Om hout te zien zijn als een mooi en veelzijdig materiaal.
4. Om geld voor een boomplant-project te genereren.
Deze doelstellingen werden bereikt. Het project was een spectaculair succes. 75 deelnemers leverden een fantastisch aanbod van producten; meer dan 100.000 mensen bezochten de tentoonstelling; meer dan 5.000 exemplaren van het begeleidende boek werden verkocht; er was veel publiciteit, zowel van de schrijvende pers, als van televisie en radio. Tenslotte kon een batig saldo van 24.500 pond geschonken worden aan het Mersey Woud. Daarmee werden nieuwe bomen geplant.
Project One Tree inspireerde talloze follow-up projecten, allemaal met soortgelijke doelstellingen als het origineel. Dit gebeurde onder meer in Canada, de Verenigde Staten, Nicaragua, Bolivia en Australië.

Unie van Bosgroepen haalt 1boom naar Nederland
De Unie van Bosgroepen heeft het project in 2009 naar Nederland gehaald en voorwerk gedaan door samenwerking en sponsors te zoeken. De boom werd beschikbaar gesteld, er werd iemand gevonden die de boom wil vellen en een zagerij die alles wil verzagen. De provincie Gelderland zegde de Unie subsidie toe. En naast een eerste brochure werd een website gebouwd.

Vormgeving in Hout neemt 1boom eind 2011 over
De Stichting Vormgeving in Hout was bereid het initiatief over te nemen als er genoeg belangstelling voor deelname door vormgevers en ambachtskunstenaars zou zijn en als er sluitende begroting mogelijk was. Tot 1 november 2012 konden belangstellenden zich aanmelden. Bijna 100 mensen meldden zich aan; genoeg om door te gaan.

back to top